Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf?  Forumu  Forum Ana Sayfa Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu

( YOLUMUZ ?L?M , ?RFAN VE ?NSANLIK SEVG?S? ?ZER?NE KURULMU?TUR ! )
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İMRANLI YÖRESİ YÖRESEL YEMEKLER

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu Forum Ana Sayfa -> Y?resel Yemekler
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Burcu Yıldırım



Kayıt: 13 Ksm 2007
Mesajlar: 11

MesajTarih: Pts Ksm 19, 2007 12:45 pm    Mesaj konusu: ?MRANLI Y?RES? Y?RESEL YEMEKLER Alıntıyla Cevap Gönder

?MRANLI Y?RES? Y?RESEL YEMEKLER



G?r?k (Has?l): G?r?k t?pk? k?lora sir gibi bol tereya?? ile ye?nen bir yemektir. Haz?rlan??? ??yledir. Tencereye bir miktar su konur. Ve kaynat?l?r. Suya ye?me?i yiyecek ki?i say??ma g?re bulgur konur. Tuzu ayarlan?r. Ve kaynat?l?r. Bir defa kaynat?ld?ktan sonra ?zerine un ilave edilir. Tencerenin dibi tutmamas? yani yap??mamas? i?in tahta bir ka?s?k yada oklava ile kar??t?r?l?r. K?s?k ate?te yakla??k yar?m saat kar??t?r?larak pi?meye b?rak?l?r. Pi?tikten sonra b?y?k ve geni? bir taba??n i?ine konulduktan sonra i?i oyulur ve k?zart?lan tere ya? ile doldurulur.



OAVUT (Kavut) :Y?kanm?? bu?day ate?te k?zd?r?lm?? sa? ?zerinde kavrulur. Buna Bijerik (Kavurga) denir. Kavrulmu? bu?day el de?irmeni (Distar) ile ???t?l?r. Daha sonra tereya?? ile kavrulur. Tereya?? ba?ka bir kapta eritilir. Bir miktar tuz ve su kat?l?r. Buna ???t?lm?? kavut ilave edilerek kar??t?r?l?r. Bir ma?cun halini alan kavut ekmek ile yada ekmeksiz olarak yenecek ?ekilde servise haz?r olur. Kavutun birde armuttan (hermi ) yap?lan? vard?r.

KLORAS?R (Babiko) :K?mbe pitikten sonra ayran ?s?t?l?r i?erisine sar?msak d?v?lerek konur. Be?ze sar?lan k?mbe bezden ??kar??l?r Bir tepsinin i?erisine el ile do?ran?r. ?st ?ste bir piramit gi?bi y???l?r. Sar?msakl? ayran tepesinden a?a?? alta gelinceye ka?dar d?k?l?r.Tereya?? bir tavaya konur. Kahverengine d?n???nceye kadar k?zg?n ate?te tutulur. K?zg?n tereya?? bir yemek ka?????yla k?mbenin tepesinden d??k?l?r. Taki k?mbe konulan b?y?k taba??n kenarlar? g?llenene kadar. Sonrada yenmeye ba?lan?r.



JARJUN (Jarun) :Yine bir hamur yeme?idir. ?nce un ile s?t kar??t?r?l?r. Yo?urt ?ekline gelene kadar kar??t?r?r. Ve tuzu ayarlan?r. Daha sonra tereya?? tavada eritilir, i?erisine bu yo?urtumsu hamur d?k?l?r. K?zar?t?l?r ve servis yap?l?r.

P?NCAR (Pancar) :K?k pancar?n?n toprak ?st?ndeki ye?il yapraklar? kesilir y?kan?r , do??ran?r ve kaynat?l?r. Daha sonra suyu s?k?l?r. ?zerine yumurta k?r?larak ya?da k?zart?l?r. Yufka ekmek ile yenir.

GERM?YA P?VAZ (So?an A??) :Tereya?? bir tencerede eri?tilir. ??erisine bol so?an do?ranarak k?zart?l?r. Suyu ve tuzu ayarlan?r. Kaynad?ktan sonra i?erisine ?s?t?lm?? bayat ekmek do?ran?r. Biraz bekletildikten sonra servis yap?l?r.

HEVLE (Helva) :Un daha ?n?ce eritilmi? tereya??na d?k?l?r ve ate?te k?zart?l?r. Sonra baz? yerlerde so?uk suya baz? yerler?de de kaynar suya ?eker konarak ?erbet yap?l?r. Bu ?erbet k??zart?lm?? una d?k?l?r. Macun halim alana kadar a?a? bir ka???kla kar??t?r?l?r. Ve ate?ten indi?rilir. Servise haz?r olan helva ba?zen s?cak bazen de so?uduktan sonra yenir.

GERM?YA ?MAMAN (A?ure ?orbas?) :12 ?mamlar ad?na d??zenlenen bu ?orba on iki ?e?it yemek maddesi i?erir. Bunun i?in ?nce su kaynat?l?r ve tuzu ayarlan?r. Ak?amlar? suya kon?mu? ve yumu?am?? yarma (dan) bunun i?erisine konur. Bir m?d?det kaynamaya b?rak?l?r. Daha sonra nohut, kuru fasulye, ?z?m, ceviz, f?nd?k, f?st?k, ?ir, incir, dut ve ?eker kar??t?r?larak pi?irilir. Bu yemek genellikle muharrem ay?nda cenaze kurban ve d???n yeme?i olarak yenebilir.



GERM?YA D?V (Ayran ?orbas?) :Su kaynat?l?r. Tuz ve bulgur ilave edilir. Bir m?ddet kaynat?ld?ktan sonra ocaktan in?dirilir. Ve so?umaya b?rak?l?r. ?zerine d?v?lm?? sar?msak ka?t?lm?? ayran d?k?l?r ve servis yap?l?r.

MARD?MELAX (Mad?mak) : T?pk? ?spanak gibi haz?rlan?r. Mardimelax ?nce toplan?r. Y??kan?r ve yabanc? otlardan temiz?lenir. Ba?ka bir kapta ya? eriti?lir, Past?rma yada k?yma olarak k?sa m?ddet kavrulur. ??erisine merdimelax konur. K?s?k ate?te bir m?ddet kavrulduktan sonra suyu ve tuzu ilave edilerek kay?namaya b?rak?l?r. Ate?ten indiri?lir ve servis yap?l?r.

QARME (Kavurma) :Genel?likle k?? mevsimi i?in haz?rlanan etli bir yemektir. Kesilen hayva?n?n (Koyun-ke?i-s???r) kemikli ve kemiksiz k?sm? birbirinden ay?rt edilir ve b?y?k bir kapta kaynat?l?r, i? ya? eritilerek kay?nam?? bu etin ?zerine d?k?l?r ve tenekelere bas?larak so?u?maya b?rak?l?r. So?uk bir yerde bekletilen bu etten k?? mevsiminde azar azar al?narak kahvalt?l?k olarak yada ?zerine yu?murta k?r?larak yenir.

TORAX (??kelek)) : Torak s?tten yap?lan ?zellikle k?? yiye?ce?i olarak muhafaza edilen bir t?r peynirdir. Bu peynirin yap?l??? ve uzun s?re muhafaza edili?inin tekni?i bug?n unutulmaya y?z tutmu? durumdad?r.

??LANG (Ku? burnu) : Kayal?k ve k?ra? yerlerde orman a??klar?nda tarla ve yol kenarlar?nda yeti?en g?l g?llerden dikenli bir a?a?t?r. ?ay , re?el ve ho?afta kullan?l?r. ?ilang y?ksek dereceden vitamin ve mineral deposudur. C vitaminin yo?unlu?u portakal ve mandalinaya g?re 100 kat fazlad?r. Sindirim sistemine, ba??rsak enfeksiyonlar?na ve kab?za kar?? birebir iyile?tirici ve rahatlat?c? ?zelli?i vard?r. Bitki yeterince tan?nd???ndan dolay? burada fazla tan?t?lmaya gerek duyulmam??t?r.

GIZER : Yer elmas?n?n bir ?e?ididir. Hemen hemen her yerde bulunabilir. Yapraklar? k???k olup so?an yapraklar?na benzer k?k? soyulup yenilir. ?lk bahar aylar?nda olur.

Sa? Kavurma, Eri?te, Kavurga, Az?k, A?, Bulama?, Tirit, Kaygana, A??z ; y?reye ?zg? yemek ?e?i?tleridir.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder

Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu Forum Ana Sayfa -> Y?resel Yemekler Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye