Muğla Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı  Forumu  Forum Ana Sayfa Muğla Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Forumu

( YOLUMUZ İLİM , İRFAN VE İNSANLIK SEVGİSİ ÜZERİNE KURULMUŞTUR ! )
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Divriği Yemekleri

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Muğla Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Forumu Forum Ana Sayfa -> Yöresel Yemekler
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
hakan



Kayıt: 13 Ksm 2007
Mesajlar: 7

MesajTarih: Cum Oca 11, 2008 2:48 pm    Mesaj konusu: Divriği Yemekleri Alıntıyla Cevap Gönder

Divriği Yemekleri


Baduç Kavurmasi

MALZEMELER :

½ kg. taze fasulye (yöresel adi baduç) 1 adet iri kuru sogan 2 adet yesil biber 3 adet domates 2 adet yumurta Tuz Karabiber 1 yemek kasigi margarin veya siviyag

TARIF :

Ince dogranmis sogan genis bir tencereye koyulan yagda iyice sararana dek kavrulur. Dogranmis yesil biber rendelenmis domates, tuz, karabiber ilave edilir. Kaynamaya baslayinca enlemesine 1-1,5 cm eninde dogranmis yesil fasulyeler eklenir. Fasulyeler iyice yumusayip, pisince yumurtalar üzerine kirilir ve karistirilir. Yumurtalar da pisince sicak olarak servise sunulur.



Yogurtlu Soguk Çorba

MALZEMELER :

1 su bardagi yesil mercimek 1 çay bardagi eriste veya arpa sehriyesi 1 adet kuru sogan Istege göre 2 yemek kasigi kavrulmus kiyma 3 su bardagi yogurt Tuz, kuru nane, kuru kekik

TARIF :

Bir tencereye koydugunuz mercimek, ince dogranmis sogan, kiyma ve tuzu hep beraber bol suyla pismeye birakin. Mercimegin pismesine yakin eriste ya da arpa sehriyesi ilave ederek pisirin. Eriste 10–12 dakikada piser sonra altini söndürün. Çorba yenilecegi zaman yogurdu iyice ezin, kepçeyle içine yeterli miktarda sogumus çorbayi katin. Çorbanin koyulugunu, kivamini su katarak ayarlayin. Çorbanin üzerine kuru nane ve kuru keki serpistirerek servise sunun




Tirhit

MALZEMELER :

1 çay bardagi pilavlik bulgur 1 çay bardagi kavrulmus eriste 1 adet kuru sogan 2 yemek kasigi salça 2 yemek kasigi kavrulmus kiyma 2 yemek kasigi tereyagi 1 tatli kasigi kirmizi biber 1 yemek kasigi margarin

TARIF :

Tencereye koyulan margarin eriyince ince kiyilmis soganlar kavrulur, salça ve kiyma eklenir. 6 su bardagi su ilave edilir. Kaynayinca bulgur katilir, bulgur yumusayinca eristesi katilarak 10 dakika daha pisirilir (çorba kivaminda). Üstüne kizdirilmis tereyagi ve kirmizi biber dökülerek servis yapilir.




Yavan Yaprak Içi

MALZEMELER :


2 su bardagi ince bulgur 3 su bardagi su 2 yemek kasigi tereyagi 1 su bardagi ince dogranmis yesil sogan Yarim su bardagi ince dogranmis maydanoz Tuz Karabiber Haslanmis taze yaprak

TARIF :


Bir tencerede tereyagi eritilir, su, tuz ve karabiber ilave edilir. Su kaynayinca bulgur katilarak suyunu çekinceye kadar pisirilir. Sulu kivamdaki bulgur servis tabagina alinir, üzerine ince kiyilmis maydanoz, ince kiyilmis yelis sogan ilave edilir. Taze haslanmis asma yapragiyla yenir




Sarigin Burma

MALZEMELER :

10 avuç un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 çay kasigi tuz ½ su bardagi ilik su Nisasta, un (açmak için) Surubu için; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak üstüne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin içinde tüm malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Her bir beze un ve nisasta karisimi ile ince açilarak, üstüne ceviz serpilir. Oklavanin iki yanindan ortaya dogru hamur büzülür, oklavayi çekerek hamur tepsiye dizilir. Üstüne bol kizgin yag dökülür. Kizgin firinda kizartildiktan sonra yagi süzülür. Soguyunca surup ilik olarak dökülür.




Kaygana

MALZEMELER :


3 adet yumurta 1 çay kasigi bugday nisastasi 1 fiske tuz 3 yemek kasigi süzme bal veya serbet 1 yemek kasigi tereyagi

TARIF :

Derin bir kabin içine kirilan yumurta iyice çatalla çirpilir. Nisasta ve tuz eklenerek çirpmaya devam edilir. Tavada eriyen ve kizan yaga omlet gibi dökerek iki yüzü kizartilir, servis tabagina alindiktan sonra üstüne bal veya serbet dökülür.




Et Kizartmasi

MALZEMELER :


1 kg. kemikli iri parça koyun veya kuzu eti (en iyisi omurga) 2 adet iri boy kuru sogan 3 yemek kasigi salça 1 yemek kasigi margarin 1 demet ince kiyilmis maydanoz

TARIF :

Bir tencerede, etin rengi iyice pembelesinceye kadar yagda çevirin. Ince dogranmis sogani ilave ederek kavurun, salça ilave ederek bir iki çevirin. Etleri örtünceye kadar sicak su ekleyerek iyice pisirin. Kiyilmis maydanozla süsleyerek servise sunun.




Dügürcek Asi

MALZEMELER :


1 su bardagi dügürcek (ince bulgurun daha incesi) 4 su bardagi su 1 yemek kasigi tereyagi 1 çay kasigi tuz 1 su bardagi pekmez ya da 1 su bardagi ilik süt

TARIF :

Tencereye su, tuz, yag ve dügürcek koyarak, karisim iyice lapa oluncaya kadar pisirin. Dügürcekler pisince atesten alip, servis tabagina yerlestirin. Yemeden önce üzerine ilitilmis pekmez veya ilitilmis süt dökün




Cevizli Baklava

MALZEMELER :


10 avuç un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 çay kasigi tuz ½ su bardagi ilik su Nisasta, un (açmak için) Surubu için; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak üstüne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin içinde tüm malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Hamurlar nisasta, un karisimi ile ince açilir. Tepsiye kat kat dösenir. Ortasina bol ceviz serpilir. Baklava dilimlerine kesildikten sonra üstüne bol kizgin zeytinyagi dökülür. Kizgin firinda kizartilir. Yagi süzülür, soguyunca ilik surup dökülür.




Baduc

MALZEMELER :


1 su bardagi yesil mercimek,1 çay bardagi pilavlik bulgur ,2 su bardagi enine ince dogranmis taze fasulye ,3 adet domates ,3 adet yesil biber ,2 adet kuru sogan ,1 yemek kasigi salça ,6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma ,2 yemek kasigi tereyagi,Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru reyhan

TARIF :

Bir tencereye bir yemek kasigi tereyagini birakin, ince dogranmis soganlari hafifçe kavurun, sararinca salça, kavrulmus kiyma, ince dogranmis yesil biber, küp dogranmis domatesi katin, kasikla çevirin. Et suyu ilave edin. Kaynayinca suyun içine mercimek, bulgur, fasulye, tuz ekleyerek pisinceye kadar kaynatin. Sebze çorbasi kivaminda olmasi gerekir. Üstüne kizdirilmis tereyagina katilan reyhan, kirmizi toz biber gezdirerek servise sunun.




Eksi Asi

MALZEMELER :


1 su bardagi yesil mercimek 1 çay bardagi pilavlik bulgur 1 çay bardagi hafif haslanmis nohut 1 çay bardagi hafif haslanmis fasulye 2 yemek kasigi salça 2 adet kuru sogan 2 yemek kasigi tereyagi 6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma 8-10 dis sarmisak 2 adet limon suyu veya kibrit kutusu büyüklügünde eksi pestil Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru kekik

TARIF :

1 su bardagi yesil mercimek,1 çay bardagi pilavlik bulgur ,2 su bardagi enine ince dogranmis taze fasulye ,3 adet domates ,3 adet yesil biber ,2 adet kuru sogan ,1 yemek kasigi salça ,6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma ,2 yemek kasigi tereyagi,Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru reyhan




Hasirde

MALZEMELER :


2 yemek kasigi bugday nisastasi 2 su bardagi su 5 yemek kasigi seker 2 yemek kasigi tereyagi

TARIF :

Nisasta soguk suda iyice ezildikten sonra atese konulur, karistira karistira pisirilir. Kaynayinca seker katilir. Muhallebiden az koyu hale gelinceye kadar pisirilir. Servis tabagina bosalttiktan sonra üzerine kasigin tersiyle iz yapilarak kizdirilmis tereyagi dökülerek servis yapilir.






MALZEMELER :


2 su bardagi ince bulgur 6 adet iri boy domates 4 adet sivri biber 1 adet kuru sogan 6-7 adet taze yesil sogan ½ demet maydanoz ½ demet taze reyhan 1 yemek kasigi salça Arzuya göre 2 yemek kasigi yagi alinmis kavrulmus kiyma veya 3 su bardagi yagsiz et suyu

TARIF :

Bulgur ilik suyla yikanarak 1-2 saat bekletilir, kabarmasi ve sismesi saglanir. Salça, kabuklari soyularak küp dogranmis domatesler, küp dogranmis kuru sogan ve kiyma konularak yogrulur. Ince kiyilmis taze sogan, maydanoz, yesil biber, reyhan ilave edilerek az yogrulur. Soguk su katilarak sulandirilir. Istege göre haslanmis taze yaprak, haslanmis lahana veya lahana tursusu ile yenilir.




Balli Kuymak

MALZEMELER :


250 gr kati yag 1 çay bardagi siviyag 4,5 su bardagi un 1 kahve fincani su 1 tatli kasigi tuz Süzme bal veya serbet (limonsuz)

TARIF :

Genis bir tavaya yag koyulur, eriyince siviyag da katilir. Un karistiralarak yagin üzerine ilave edilerek helva gibi kavrulmaya devam edilir. Kavrulan yagli unun üzeri yaglanmaya baslayinca, içinde tuz eritilmis su ilave edilerek, tekrar kavrulur (kati bir boza kivamina gelinceye kadar). Servis tabagina yayilir, iliyinca üzerine bal veya serbet dökülür ve servise sunulur.



Hanim Bilegi

MALZEMELER :


10 avuç un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 çay kasigi tuz ½ su bardagi ilik su Nisasta, un (açmak için) Surubu için; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak üstüne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin içinde tüm malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Hamurlar un ve nisasta karisimi ile ince açilir. Üstüne ceviz serpilerek yufkanin 1/3’ü katlanir, diger kisminda 1/3’ü üstüne katlanir. Yufka ortaya dogru burusturularak, uzunlamasina fiyonk 5 cm boyunda parmakla sikistirilir. Bu sikistirilan yerlerden kesilerek her bir parça bol kizgin siviyagda kizartilarak servis tabagina alinir. Soguyunca üstüne ilik serbet dökülür.



Kömbe

MALZEMELER :


250 gr. tereyagi ½ çay bardagi zeytinyagi 2 adet yumurta ½ litre süt 1 kibrit kutusu büyüklügünde yas maya 1 tatli kasigi tuz 1 tatli kasigi seker Aldigi kadar un

TARIF :

Ilik süt, maya ve toz seker karistiralarak 10 dakika beklenir. Sonra diger malzemeler karistirilarak aldigi kadar unla yogrulur (kulak memesi kivaminda) üstü kapatilarak bekletilir. Hamur mayalandiktan sonra 15 cm çapinda yarim santim kalinliginda yuvarlak sekil verilerek, tepsiye dizilir. Biraz bekledikten sonra 200 derecede pisirilir.



Dilber Dudagi

MALZEMELER :


10 avuç un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 çay kasigi tuz ½ su bardagi ilik su Nisasta, un (açmak için) Surubu için; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak üstüne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin içinde tüm malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Her bir beze un ve nisasta karisimi ile ince açilarak, arasina dövülmüs ceviz serpilerek 5 yufka üst üste konulur. Bardak agzi ile kesilerek ikiye katlanir, tepsiye dizilir. Diger 5 yufka da ayni islemden geçirilir. Tepsideki hamurlarin üstüne kizgin zeytinyagi dökülerek kizgin firinda kizartilir. Soguyunca üzerine ilik serbet dökülür.



Helle Asi

MALZEMELER :


1 çay bardagi pirinç Tepeleme 2 yemek kasigi un 1 kase dogranmis Urfa peyniri 1 yemek kasigi tereyagi Kirmizi biber

TARIF :

Pirinci yikayin, bir tencereye koyup, bol suda haslayin. Haslarken üzerine 1 su bardagi suda ezilmis unu yavas yavas karistirarak ekleyin. Bozadan daha civik kivamda bir çorba olmasi gerekmektedir. Pirinçler iyice pistikten sonra içine peynirleri katarak, 1-2 tasim daha kaynatip, altini söndürün. Çorbanin üzerine kirmizi biberli kizgin tereyagi dökerek servise sunun.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger

Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Muğla Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Forumu Forum Ana Sayfa -> Yöresel Yemekler Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye