Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf?  Forumu  Forum Ana Sayfa Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu

( YOLUMUZ ?L?M , ?RFAN VE ?NSANLIK SEVG?S? ?ZER?NE KURULMU?TUR ! )
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Divriği Yemekleri

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu Forum Ana Sayfa -> Y?resel Yemekler
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
hakan



Kayıt: 13 Ksm 2007
Mesajlar: 7

MesajTarih: Cum Oca 11, 2008 2:48 pm    Mesaj konusu: Divri?i Yemekleri Alıntıyla Cevap Gönder

Divri?i Yemekleri


Badu? Kavurmasi

MALZEMELER :

? kg. taze fasulye (y?resel adi badu?) 1 adet iri kuru sogan 2 adet yesil biber 3 adet domates 2 adet yumurta Tuz Karabiber 1 yemek kasigi margarin veya siviyag

TARIF :

Ince dogranmis sogan genis bir tencereye koyulan yagda iyice sararana dek kavrulur. Dogranmis yesil biber rendelenmis domates, tuz, karabiber ilave edilir. Kaynamaya baslayinca enlemesine 1-1,5 cm eninde dogranmis yesil fasulyeler eklenir. Fasulyeler iyice yumusayip, pisince yumurtalar ?zerine kirilir ve karistirilir. Yumurtalar da pisince sicak olarak servise sunulur.



Yogurtlu Soguk ?orba

MALZEMELER :

1 su bardagi yesil mercimek 1 ?ay bardagi eriste veya arpa sehriyesi 1 adet kuru sogan Istege g?re 2 yemek kasigi kavrulmus kiyma 3 su bardagi yogurt Tuz, kuru nane, kuru kekik

TARIF :

Bir tencereye koydugunuz mercimek, ince dogranmis sogan, kiyma ve tuzu hep beraber bol suyla pismeye birakin. Mercimegin pismesine yakin eriste ya da arpa sehriyesi ilave ederek pisirin. Eriste 10–12 dakikada piser sonra altini s?nd?r?n. ?orba yenilecegi zaman yogurdu iyice ezin, kep?eyle i?ine yeterli miktarda sogumus ?orbayi katin. ?orbanin koyulugunu, kivamini su katarak ayarlayin. ?orbanin ?zerine kuru nane ve kuru keki serpistirerek servise sunun




Tirhit

MALZEMELER :

1 ?ay bardagi pilavlik bulgur 1 ?ay bardagi kavrulmus eriste 1 adet kuru sogan 2 yemek kasigi sal?a 2 yemek kasigi kavrulmus kiyma 2 yemek kasigi tereyagi 1 tatli kasigi kirmizi biber 1 yemek kasigi margarin

TARIF :

Tencereye koyulan margarin eriyince ince kiyilmis soganlar kavrulur, sal?a ve kiyma eklenir. 6 su bardagi su ilave edilir. Kaynayinca bulgur katilir, bulgur yumusayinca eristesi katilarak 10 dakika daha pisirilir (?orba kivaminda). ?st?ne kizdirilmis tereyagi ve kirmizi biber d?k?lerek servis yapilir.




Yavan Yaprak I?i

MALZEMELER :


2 su bardagi ince bulgur 3 su bardagi su 2 yemek kasigi tereyagi 1 su bardagi ince dogranmis yesil sogan Yarim su bardagi ince dogranmis maydanoz Tuz Karabiber Haslanmis taze yaprak

TARIF :


Bir tencerede tereyagi eritilir, su, tuz ve karabiber ilave edilir. Su kaynayinca bulgur katilarak suyunu ?ekinceye kadar pisirilir. Sulu kivamdaki bulgur servis tabagina alinir, ?zerine ince kiyilmis maydanoz, ince kiyilmis yelis sogan ilave edilir. Taze haslanmis asma yapragiyla yenir




Sarigin Burma

MALZEMELER :

10 avu? un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 ?ay kasigi tuz ? su bardagi ilik su Nisasta, un (a?mak i?in) Surubu i?in; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak ?st?ne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin i?inde t?m malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Her bir beze un ve nisasta karisimi ile ince a?ilarak, ?st?ne ceviz serpilir. Oklavanin iki yanindan ortaya dogru hamur b?z?l?r, oklavayi ?ekerek hamur tepsiye dizilir. ?st?ne bol kizgin yag d?k?l?r. Kizgin firinda kizartildiktan sonra yagi s?z?l?r. Soguyunca surup ilik olarak d?k?l?r.




Kaygana

MALZEMELER :


3 adet yumurta 1 ?ay kasigi bugday nisastasi 1 fiske tuz 3 yemek kasigi s?zme bal veya serbet 1 yemek kasigi tereyagi

TARIF :

Derin bir kabin i?ine kirilan yumurta iyice ?atalla ?irpilir. Nisasta ve tuz eklenerek ?irpmaya devam edilir. Tavada eriyen ve kizan yaga omlet gibi d?kerek iki y?z? kizartilir, servis tabagina alindiktan sonra ?st?ne bal veya serbet d?k?l?r.




Et Kizartmasi

MALZEMELER :


1 kg. kemikli iri par?a koyun veya kuzu eti (en iyisi omurga) 2 adet iri boy kuru sogan 3 yemek kasigi sal?a 1 yemek kasigi margarin 1 demet ince kiyilmis maydanoz

TARIF :

Bir tencerede, etin rengi iyice pembelesinceye kadar yagda ?evirin. Ince dogranmis sogani ilave ederek kavurun, sal?a ilave ederek bir iki ?evirin. Etleri ?rt?nceye kadar sicak su ekleyerek iyice pisirin. Kiyilmis maydanozla s?sleyerek servise sunun.




D?g?rcek Asi

MALZEMELER :


1 su bardagi d?g?rcek (ince bulgurun daha incesi) 4 su bardagi su 1 yemek kasigi tereyagi 1 ?ay kasigi tuz 1 su bardagi pekmez ya da 1 su bardagi ilik s?t

TARIF :

Tencereye su, tuz, yag ve d?g?rcek koyarak, karisim iyice lapa oluncaya kadar pisirin. D?g?rcekler pisince atesten alip, servis tabagina yerlestirin. Yemeden ?nce ?zerine ilitilmis pekmez veya ilitilmis s?t d?k?n




Cevizli Baklava

MALZEMELER :


10 avu? un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 ?ay kasigi tuz ? su bardagi ilik su Nisasta, un (a?mak i?in) Surubu i?in; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak ?st?ne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin i?inde t?m malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Hamurlar nisasta, un karisimi ile ince a?ilir. Tepsiye kat kat d?senir. Ortasina bol ceviz serpilir. Baklava dilimlerine kesildikten sonra ?st?ne bol kizgin zeytinyagi d?k?l?r. Kizgin firinda kizartilir. Yagi s?z?l?r, soguyunca ilik surup d?k?l?r.




Baduc

MALZEMELER :


1 su bardagi yesil mercimek,1 ?ay bardagi pilavlik bulgur ,2 su bardagi enine ince dogranmis taze fasulye ,3 adet domates ,3 adet yesil biber ,2 adet kuru sogan ,1 yemek kasigi sal?a ,6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma ,2 yemek kasigi tereyagi,Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru reyhan

TARIF :

Bir tencereye bir yemek kasigi tereyagini birakin, ince dogranmis soganlari hafif?e kavurun, sararinca sal?a, kavrulmus kiyma, ince dogranmis yesil biber, k?p dogranmis domatesi katin, kasikla ?evirin. Et suyu ilave edin. Kaynayinca suyun i?ine mercimek, bulgur, fasulye, tuz ekleyerek pisinceye kadar kaynatin. Sebze ?orbasi kivaminda olmasi gerekir. ?st?ne kizdirilmis tereyagina katilan reyhan, kirmizi toz biber gezdirerek servise sunun.




Eksi Asi

MALZEMELER :


1 su bardagi yesil mercimek 1 ?ay bardagi pilavlik bulgur 1 ?ay bardagi hafif haslanmis nohut 1 ?ay bardagi hafif haslanmis fasulye 2 yemek kasigi sal?a 2 adet kuru sogan 2 yemek kasigi tereyagi 6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma 8-10 dis sarmisak 2 adet limon suyu veya kibrit kutusu b?y?kl?g?nde eksi pestil Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru kekik

TARIF :

1 su bardagi yesil mercimek,1 ?ay bardagi pilavlik bulgur ,2 su bardagi enine ince dogranmis taze fasulye ,3 adet domates ,3 adet yesil biber ,2 adet kuru sogan ,1 yemek kasigi sal?a ,6 su bardagi et suyu veya 3 yemek kasigi kavrulmus kiyma ,2 yemek kasigi tereyagi,Yeterince tuz, karabiber, kirmizi toz biber, kuru reyhan




Hasirde

MALZEMELER :


2 yemek kasigi bugday nisastasi 2 su bardagi su 5 yemek kasigi seker 2 yemek kasigi tereyagi

TARIF :

Nisasta soguk suda iyice ezildikten sonra atese konulur, karistira karistira pisirilir. Kaynayinca seker katilir. Muhallebiden az koyu hale gelinceye kadar pisirilir. Servis tabagina bosalttiktan sonra ?zerine kasigin tersiyle iz yapilarak kizdirilmis tereyagi d?k?lerek servis yapilir.




I?

MALZEMELER :


2 su bardagi ince bulgur 6 adet iri boy domates 4 adet sivri biber 1 adet kuru sogan 6-7 adet taze yesil sogan ? demet maydanoz ? demet taze reyhan 1 yemek kasigi sal?a Arzuya g?re 2 yemek kasigi yagi alinmis kavrulmus kiyma veya 3 su bardagi yagsiz et suyu

TARIF :

Bulgur ilik suyla yikanarak 1-2 saat bekletilir, kabarmasi ve sismesi saglanir. Sal?a, kabuklari soyularak k?p dogranmis domatesler, k?p dogranmis kuru sogan ve kiyma konularak yogrulur. Ince kiyilmis taze sogan, maydanoz, yesil biber, reyhan ilave edilerek az yogrulur. Soguk su katilarak sulandirilir. Istege g?re haslanmis taze yaprak, haslanmis lahana veya lahana tursusu ile yenilir.




Balli Kuymak

MALZEMELER :


250 gr kati yag 1 ?ay bardagi siviyag 4,5 su bardagi un 1 kahve fincani su 1 tatli kasigi tuz S?zme bal veya serbet (limonsuz)

TARIF :

Genis bir tavaya yag koyulur, eriyince siviyag da katilir. Un karistiralarak yagin ?zerine ilave edilerek helva gibi kavrulmaya devam edilir. Kavrulan yagli unun ?zeri yaglanmaya baslayinca, i?inde tuz eritilmis su ilave edilerek, tekrar kavrulur (kati bir boza kivamina gelinceye kadar). Servis tabagina yayilir, iliyinca ?zerine bal veya serbet d?k?l?r ve servise sunulur.



Hanim Bilegi

MALZEMELER :


10 avu? un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 ?ay kasigi tuz ? su bardagi ilik su Nisasta, un (a?mak i?in) Surubu i?in; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak ?st?ne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin i?inde t?m malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Hamurlar un ve nisasta karisimi ile ince a?ilir. ?st?ne ceviz serpilerek yufkanin 1/3’? katlanir, diger kisminda 1/3’? ?st?ne katlanir. Yufka ortaya dogru burusturularak, uzunlamasina fiyonk 5 cm boyunda parmakla sikistirilir. Bu sikistirilan yerlerden kesilerek her bir par?a bol kizgin siviyagda kizartilarak servis tabagina alinir. Soguyunca ?st?ne ilik serbet d?k?l?r.



K?mbe

MALZEMELER :


250 gr. tereyagi ? ?ay bardagi zeytinyagi 2 adet yumurta ? litre s?t 1 kibrit kutusu b?y?kl?g?nde yas maya 1 tatli kasigi tuz 1 tatli kasigi seker Aldigi kadar un

TARIF :

Ilik s?t, maya ve toz seker karistiralarak 10 dakika beklenir. Sonra diger malzemeler karistirilarak aldigi kadar unla yogrulur (kulak memesi kivaminda) ?st? kapatilarak bekletilir. Hamur mayalandiktan sonra 15 cm ?apinda yarim santim kalinliginda yuvarlak sekil verilerek, tepsiye dizilir. Biraz bekledikten sonra 200 derecede pisirilir.



Dilber Dudagi

MALZEMELER :


10 avu? un 10 yemek kasigi erimis tereyagi 2 adet yumurta 1 su bardagi yogurt 1 ?ay kasigi tuz ? su bardagi ilik su Nisasta, un (a?mak i?in) Surubu i?in; 5 su bardagi seker 5 su bardagi un 2-3 damla limon suyu sekerle su iyice kaynatilarak ?st?ne limon suyu katilarak ilimaya birakilir.

TARIF :

Derin bir karistirma kabinin i?inde t?m malzeme iyice yogrularak, 1 saat kadar dinlendirilir. 10 adet beze yapilir. Her bir beze un ve nisasta karisimi ile ince a?ilarak, arasina d?v?lm?s ceviz serpilerek 5 yufka ?st ?ste konulur. Bardak agzi ile kesilerek ikiye katlanir, tepsiye dizilir. Diger 5 yufka da ayni islemden ge?irilir. Tepsideki hamurlarin ?st?ne kizgin zeytinyagi d?k?lerek kizgin firinda kizartilir. Soguyunca ?zerine ilik serbet d?k?l?r.



Helle Asi

MALZEMELER :


1 ?ay bardagi pirin? Tepeleme 2 yemek kasigi un 1 kase dogranmis Urfa peyniri 1 yemek kasigi tereyagi Kirmizi biber

TARIF :

Pirinci yikayin, bir tencereye koyup, bol suda haslayin. Haslarken ?zerine 1 su bardagi suda ezilmis unu yavas yavas karistirarak ekleyin. Bozadan daha civik kivamda bir ?orba olmasi gerekmektedir. Pirin?ler iyice pistikten sonra i?ine peynirleri katarak, 1-2 tasim daha kaynatip, altini s?nd?r?n. ?orbanin ?zerine kirmizi biberli kizgin tereyagi d?kerek servise sunun.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger

Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder     Mu?la Dat?a Hac? Bekta? Veli Anadolu K?lt?r Vakf? Forumu Forum Ana Sayfa -> Y?resel Yemekler Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye